Felszámolni a felesleges tabukat! – Interjú Héjja Hajnalkával

A következő interjúban egy sikeres startupperrel Héjja Hajnalkával beszélgettünk, aki a SuperIzzy AI alapítójaként elsődleges célként tűzte ki, hogy a nők életét segítse és megkönnyítse azzal, hogy a menstruáció, a terhesség és a fogamzásgátlás körüli kellemetlenségeket ’felszámolja’.

  • Kérlek mutatkozz be és mesélj a saját startup-odról!

A SuperIzzy AI egy Messengeren keresztül működő chatbot, amely lassan 2 éve működik és segítségével a felhasználók követni tudják a menstruációs ciklusokat, fájdalmakat, a fogamzásgátlás különböző területeiről tudnak beszélgetni, illetve Izzy emlékeztetni is tudja őket arra, hogy mikor kell bevenniük a fogamzásgátló gyógyszert. Jelenleg ezek az alapfunkciók.

A startupot a ’lean-startup’ elvei alapján építettük fel és már nagyon korai fázistól kezdve aktív résztvevője volt a piacnak. Ez abban mutatkozik meg, hogy az első hirdetést 2 éve tettük közzé, mire 300-400 felhasználó is reagált. Ekkor a chatbot még nem volt aktív, így személyesen kellett válaszolnom ezekre a kérdésekre. Tulajdonképpen ez validálta az ötletünket, és ennek hatására lefejlesztettük az első verziót 2 éve. Azóta természetesen rengeteg fejlesztésen esett át a ’bot’ és jelenleg több, mint 30.000-en hasznaltak eddig.”

  • Mi motivált, honnan jött az ötlet?

„Miközben az orvosi egyetemen tanultam, gimnáziumokban és különböző oktatási intézményekben tartottam preventációs órákat. Itt érzékeltem, hogy a szexualitással, a terhességgel és a menstruációval kapcsolatos témákat a fiatalok és általánosságban az emberek, kellemetlennek érzik, illetve nem tudnak róluk felszabadultan és természetesen beszélni. Az előbb említett témák sajnos a mai ’felszabadult gondolkodású’ világban sem elfogadottak, annak ellenére, hogy egy nőnek nap mint nap szembesülnie kell velük.

Ezen szerettem volna változtatni, így elhatároztam, hogy létrehozok egy olyan eszközt, amely segítségével el lehet kerülni ezeket a felesleges kellemetlenkedéseket és amely megkönnyíti a nők minden napját. Nagy öröm számomra az, hogy már a kezdetektől fogva nagy igény volt a Super Izzy-re. Ez annak tudható be, hogy a felhasználók tudják, hogy egy robottal beszélnek, aki nem ítélkezik és nem von le következtetéseket. Egyszerűen csak a kérdésekre fog tényszerűén, illetve legjobb tudása szerint válaszolni.”

  • Milyen nehézségekbe ütköztél az indulásnál? Szerinted ezek könnyebben mentek volna, férfiként?

Az elején mindig vannak nehézségek, függetlenül attól, hogy férfi vagy nő az illető. Számolni kell azzal, hogy ha az ember bele kezd egy startup-ba, akkor rengeteg bizonytalanság fog felmerülni a projekttel kapcsolatban – ami nagyon nagy stresszel jár. Nekem ezt kellett megtanulni kezelni és pozitív energiává formálni. 

Ezzel szemben olyan problémákkal és nehézségekkel is meg kellett, sőt, még most is meg kell küzdenem, amelyek abból adódtak és adódnak, hogy nő vagyok. Egyes szolgáltatást nyújtó partnerek – még ha nem is tudatosan – olyan patriarchális megjegyzéseket tettek bizonyos tárgyalásokon, amelyeket eleinte nem tudtam hova tenni és kezelni. Sokszor volt, hogy lefagytam és rossz szájízzel jöttem ki egy-egy megbeszélésről. Mostanra már helyesen tudom ezeket kezelni.

  • Milyen pozitívumok vannak abban, ha egy nő startupper lesz?

„Az én esetemben a termék miatt pozitívum, mivel a saját élményeim alapján tudom fejleszteni SuperIzzy-t: megértem a fogyasztóimnak a szükségleteit és gondolkodás módjait. A másik előny, hogy az általam adott interjúkon keresztül motiválhatok és buzdíthatok más nőket arra, hogy vágjanak bele és indítsák el saját startup-jukat. „

  • Szerinted a befektetők ugyan olyan komolyan vesznek téged, mint a férfi versenytársaidat?

„Egyszer történt velem meg az, hogy egy VC befektetővel tárgyaltam,.ahol a befektető egyik kommentje az volt, hogy addig nem tud komolyan venni, míg egy férfi társat fel nem veszek magam mellé. Egyéb szituációban véleményem szerint nem lehet a csak gender-re hivatkozni, vagy arra fogni a sikertelenséget.

  • Ha bővül a csapat, akkor számodra mindegy, hogy az új kolléga férfi vagy nő?

„Nekem nem kifejezetten fontos, hogy az adott kollégámnak mi a neme. Mikor egy újcsapattagról döntök a szakmai tapasztalatára, a tehetségére és az elkötelezettségére igyekszem koncentrálni. A SuperIzzy tulajdonosi kore rajtam kívül csak férfiakból áll, a core team pedig 50-50 feloszlásban ’vegyes’.”

  • Mik a jövőre nézve a terveid?

„Szeretném, ha Izzy fejlődne a mesterséges intelligencia területén és szélesebb látókörrel rendelkezne. Ennek érdekében rengeteg fejlesztést kell végrehajtani. Reményeim szerint ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően a felhasználók száma növekszik majd és így bevételt is tudunk majd termelni.

Ezek az upgrade-ek a következőt foglalják magukba: olyan specifikus domain-ek hozzárendelése SuperIzzy-hez, amelyek kifejezetten a szexuális területekre és a terhességi témákra specializálódnak.”

  • Ha egy tanácsot adhatnál nőknek, akik bele szeretnének kezdeni saját startup-jukba, mit üzennél nekik? Szerinted mi a legfontosabb, mire kell, hogy odafigyeljenek?

Csak kezd el! Nem szabad sokat agyalni és gondolkozni. A kulcs, hogy meg legyen benned a kellő bátorság és akarat – enélkül nem fogsz tudni egyről kettőre jutni. Szemely szerint, a kezdeteknél kifejezetten félénk voltam. Emlékszem, mikor a közjegyzőnél kellet aláírnom az alapítói szerződést fogtam magam és kisétáltam az irodájából, mert egyszerűen nem volt meg bennem a bátorság… De! Összeszedtem magam és két héttel később visszamentem, aláírtam és belevágtam.

Meg kell tanulni kezelni az akadályokat, mert rajtuk keresztül vezet az út: ’The obstacle is the way!’