Startup Campus BME

Gyakran Ismétlődő Kérdések

Milyen előnyöm származik a képzésből?

Védőernyő alatt, biztonságos környezetben tudod kipróbálni, milyen a vállalkozói lét! Mik a kezdeti lépések, melyek a vállalkozás alapításához szükségesek, hogyan tudsz egy befektetésre alkalmas vállalkozást a semmiből felépíteni.

Kik segítenek ebben?

Szakmai mentorok, az egyetem támogató háttere, befektetési managerek – minden, ami ahhoz kell, hogy egy innovatív ötletre alapozz vállalkozást és pénzt szerezz, hogy tovább tudj lépni az üzleti sikerek útjára!

Jelentkezhet-e olyan, aki nem a BME hallgatója?

Igen! Viszont a jelentkező csapatban kell lennie egy BME-s hallgatónak.

Mennyi idő a képzések időtartama?

A képzések minden alkalommal péntek délutáni időpontra esnek.

Minden képzési időponton részt kell vennem? Mi van, ha nem tudok ott lenni az egyik alkalmon?

A képzési alkalmakon a részvétel kötelező legalább egy csapattag számára. Ha valamelyik csapattag nem tud ott lenni egy, vagy két bizonyos alkalmon, a csapatból egy főnek részt kell vennie a képzésen és képviselni a projektet.

Hogy néz ki a képzés?

Rövid elmélet és sok gyakorlat: workshop, csapatmunka, aminek a keretében megismerkedhettek a sikeres startup indulásának feltételeivel, és azokkal az alap eszközökkel, melyek a befektetők meggyőzéséhez szükségesek – pl. üzleti modell, pénzügyi terv, versenytárs elemzés stb. A képzés előtt és közben is felkészülési anyagokat, házi feladatokat, teszteket kapnak a hallgatók.

Az öt alkalmas képzések témái:

2018 / 10 / 19 – Csapat, Lean Startup Methodology
Csapatépítés – a sikeres vállalkozáshoz szükséges kompetenciák felméréséhez és fejlesztéséhez szükséges elméleti alapok és eszközök. Workshop keretében gyakorlatok és játékos tanulás. Lean Startup methodology – A Lean módszer alapjai, hipotézisalkotás, validálás, ügyfélfejlesztés (customer discovery), deszkamodell (MVP), piaci illeszkedés (PMF) és egyéb alapfogalmakba való bevezetés.

2018 / 10 / 26 – Business Modell Canvas
Osterwalder-féle üzleti modell kilenc blokkjának elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása (workshop, peer-to-peer tesztelés) Üzleti tervezés lépései és a Hiventures által elvárt üzleti terv elkészítése.

2018 / 11 / 09 – Go-To-Market strategy, B2B marketing, Versenytárs elemzés
GTM strategy - a Mit – Kinek – Hogyan – Hol adunk el kérdésfeltevés körbejárása, a piacralépési stratégia kialakításának lépései B2B marketing – Piaci szegmentáció módszerei, persona- online jelenlét és tartalom fejlesztés, keresőmotor optimalizálás (SEO), szociális média, brand, média csatornák. Competitive landscape – versenytás technológiák és termékek azonosítása, közvetlen és közvetett versenytársak, versenyelőny, egyediség (USP)

2018 / 11 / 16 - Roadmapping, IP, Finance and Investment, 1-pager
Roadmapping – módszertan, az útvonalterv elkészítésének lépései és jelentősége IP – A szellemi tulajdon és annak megvédésével kapcsolatos, elsősoban jogi kérdések és lépések Pénzügyek és befektetés – Alapfogalmak, pénzügyi terv lépései (Hiventures befektetéshez), a befektetéshez szükséges lépések áttekintése, a tárgyalások menete a bemutatkozástól az exit-ig. 1-pager – A befektetői bemutatkozó elkészítésének lépései, kellékei és kivitelezése

2018 / 11 / 23- Pitch deck structure, pitch training
A befektetői pitch (3-4 perces) szerkezete, logikája és elkészítése. A pitch gyakorlása és a visszacsatolások beépítése. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás.

2018 / 11 / 30 - Demo Day
Befektetőkből és vállalati szakemberekből álló zsűri előtt a csapatok előadják a befektetői pitch-et, majd válaszolnak a kérdésekre.

Hol lesznek a képzések?

A képzések a BME Q épületében lesznek.

A képzésen való részvétel garancia-e a tőkebefektetésre?

A képzésen való részvétel nem jelent garantált befektetést, azonban előnyt jelent, hiszen a Hiventures végig tudja kísérni a csapatok fejlődését. A befektetési döntési folyamaton ugyanúgy végig kell mennie minden csapatnak, a képzésen való részvétellel azonban ez a folyamat sokkal gyorsabb lehet, mint más jelentkezéseknél.

Milyen feltételeket kell teljesítenem, hogy befektetést kapjak?

A Hiventures innovatív projekteket vár, amelyek jelentős növekedési potenciállal bírnak. A csapatnak kész koncepcióval kell rendelkeznie a termékre vagy szolgáltatásra vonatkozóan. A Hiventures befektetési folyamat az alábbi lépésekből áll:

  • Online jelentkezés a Hiventures weboldalán
  • Pénzügyi és üzleti terv megküldése (ezek elkészítésében segít a Program)
  • Befektetési Bizottság előtt történő pitch (a program végén kihelyezett bizottsági ülés keretében a BME_n)
  • Befektetési Bizottság döntése
  • Szerződéskötés és cégalapítás
  • Folyósítás

Milyen jellegű tanácsadást biztosít a Hiventures a csapatoknak?

A Hiventures ismerteti a befektetési folyamatot és elvárásokat, biztosítja az üzleti tervezéshez szükséges sablonokat, valamint a tervezés során visszajelzésekkel látja el a csapatokat.

Mekkora befektetésre leszek alkalmas a képzés elvégzésével?

A képzés elvégzésével a csapatok a Hiventures Inkubációs befektetésre lesznek készen. Az Inkubációs befektetési konstrukció a legkorábbi, azaz ötlet fázisban lévő startupoknak 9 millió Ft-os befektetést nyújt 9% részesedésért.

Kell céget alapítanunk a képzés során?

Nem, pozitív befektetési döntés esetén lehetőség van a Hiventuressel együtt történő cégalapításra, amelyre a program elvégzésre után kerül sor.

Mekkora tőkével kell rendelkezni a cégalapításhoz?

Az alapítók részéről elvárt önerő mértéke min. 300.000 Ft. Kft alapításához szükséges törzstőke fennmaradó része a Hiventures befektetésből is befizetésre kerülhet. Ettől még ugyanúgy 9% részesedés illeti meg a Hiventurest.